Indeholder mørkristet kaffe mere koffein end lysristet kaffe?
Ja og nej. Mange tænker, at mørkristet kaffe indeholder mere koffein, fordi det smager stærkere. Mere erfarne kaffedrikkere ved, at hvis man rister kaffe mørkt, forsvinder der mere koffein fra bønnen. Men det er ikke helt rigtig , fordi der forsvinder masse fra bønnen , men koffein mengde bliver dt sammen. Så set i % tager det lidt til. Så hvad er nu den rigtige historie?
Der er mange faktorer som spiller ind i billedet. For det første er der selvfølgelig kaffeplanten. ’Kaffe er et frø fra en plante, og har en naturlig variation afhængig af genetik og omverden..’ siger Emma Bladyka , Coffee science manager hos SCAA , den Amerikanske Kaffe Association, i en nylig undersøgelse. Hun fandt i en enkelt sæk kaffe, forskel i koffein varierende fra 5.01mg/g til 20.00mg/g. Så det er umuligt at sige hvor meget koffein der er i bønnerne, når risteren får dem hjem.
Så er der risteprocessen. Ved høje ristetemperaturer kan der sandt nok forsvinde lidt koffein fra kaffe- bønnen , men det er kun minimalt. Hvis der er 20.00mg i en kaffebønne, forsvinder der 5,4% efter ristning ved høje temperaturer. Så det er 1.1mg. der forsvinder i risteprocessen, men det er ikke ret meget. Og når kaffe bliver ristet mørkere, bliver det også mere skrøbeligt , hvorefter det ved brygning lettere frigiver koffein fra bønnen. Så i nogle tilfælde kan lysristet kaffe indeholde MINDRE koffein end mørkristet.
Ved brygning af kaffe sker der også noget med koffeinindholdet. Afhængig af vandtemperatur, hvor fint du kværner kaffen og hvor lang tid kaffen har kontakt med vandet , vil have betydning for mængden af koffein du får i din kop.
Det bliver en kompliceret historie, så der er mange faktorer, der spiller ind i koffeinindholdet .
Men så længe det smager godt og du ikke får nok koffein, tager du bare en kop mere.
cheers